אם נחזור בדמיוננו לילדות, לטעמים, לריחות ולצבעים שהיה לאוכל המוגש על השולחן, נוכל כמעט לחוש את הטעם החזק והטבעי שהיה אז למזון. כאשר אכלנו עגבניות יכולנו להנות מהצבע הטבעי. רבים נזכרים בתקופה בה היינו טועמים מזון ללא הכימיקלים וחומרי הריסוס שעוטפים כל ירק, והניחוחות של הבישול הטבעי, עם תבלינים חיים ולא מיובשים.

המטבח הזה עדיין קיים, מדובר במטבח הגלילי. מסעדות בגליל שומרות על הטעם הטבעי שהיה מאוכל שלנו, ולא משנה אם הגעתם לארוחת בוקר, ערב או צהריים תפגשו ירקות טריים, גבינות במגוון טעמים שנחבצו זה עתה במחלבה מקומית, ואפילו החלב, שותף בלתי נפרד מהקפה של ארוחת הבוקר מרגיש עשיר יותר.

מה מבדיל את המטבח הגלילי מהמטבח האורבני?

גם במסעדות גורמה גליליות ניתן לחוש בהבדל. המטבח הגלילי נותן את התחושה כאילו שף המסעדה יצא לרגע מהמטבח, וקטף ישירות מהגינה את המרכיבים השונים השוטפים במנה. בעוד גורמה אורבני מצטיין במנות עם שם מפוצץ, בגודל מיניאטורי, המרגישות קצת אבודות במרחב העצום של צלחת מעוצבת יוקרתית.

לעומת זאת, המנות בכמעט כל תפריט מסעדה בגליל זוכות להגדרה פשוטה מאד בתפריט, ויכולות להטעות את הסועד שאינו מכיר את הז'אנר. שניצל פשוט הופך לחגיגת טעמים על הצלחת, העוף בתנור מקבל הגדרה חדשה כאלה הוא משולב במגוון רחב של תוספות, וגם מנות הדגים והבשר הופכות לחגיגה קולינרית.

התיבול הגלילי

מהו תיבול גלילי? כמעט כל מנה שתטעמו במרבית המסעדות בגליל תשולב בתיבול גלילי (לפי התפריטים השונים). התיבול משלב ערב רב של ניחוחות וטעמים, שקשה להבחין ביניהם. בפועל לא מדובר רק בתבלינים המגיעים מבקבוקון פלסטיק, אלא מתערובת של צמחי תבלין המשמשים כחלק מהמנה, אם בזמן הבישול, ואם כירק המפוזר מעל המנות.

בין צמחי התבלין ניתן למצוא את החובזה (אותו חלק עגלגל בצמח החובזה המזכיר ככר לחם, ולכן זכה לשם זה), את העולש, ואפילו עלי תרד. גם התבלינים שאנו פוגשים בצורתם המיובשת כמו האורגנו הכל כך מוכר מהפיצה, כאשר יוצאים לסיבוב מסעדות בגליל מגלים שהוא הרבה יותר טעים בצורתו הטבעית, לפני שעבר תהליך של יבוש, ואיבד את מרבית הניחוח והטעם הטבעיים שלו.

מסעדה בגליל – ממסעדות שף ועד למסעדות עממיות

את המנות בסגנון הגלילי אפשר למצוא במגוון רחב של מסעדות באזור הגליל המערבי, החל ממסעדות פועלים פשוטות לכאורה בתקציב נמוך ועד למסעדות שף יוקרתיות שלא היו מביישות את מסעדות הגורמה עטורות כוכבי מישלן בערי הבירה האירופיות. יש גם מסעדות ים תיכוניות רבות בהן ניתן להנות משפע של מנות בסגנון הגלילי-ערבי, המתאימות במיוחד לחובבי העופות, הדגים והבשרים.

לסיכום, אם עוד לא יצא לכם לצאת ולהכיר מסעדה בגליל זה הזמן הטוב ביותר לצאת ליום, כיף קולינרי ולגלות ניחוחות וטעמים שעוד לא הכרתם. גוונו ובקרו כל פעם במסעדה אחרת לחוויה קולינרית מושלמת.

תגובות גולשים

תגובות גולשים